Agenda

Nieuwsberichten


Groen geleikogeldiertje

Met name in de zomermaanden zijn de groene geleibollen een veelvoorkomende verschijning.

Onder water zien de bollen er bijzonder, maar sierlijk uit. Boven water ogen ze wat snottig en vies.

Veelal krijgen wij de vraag wat dit voor bollen zijn.


De geleibollen worden gevormd door het groen geleikogeldiertje ( Ophrydium versatile ).

Eigenlijk is dit helemaal geen diertje, maar een eencellig organisme (Protozoa). Deze microscopisch kleine organismen creëren een doorzichtige geleimassa.

Hierin liggen vele individuen, keurig gerangschikt naast elkaar, aan het oppervlak van de geleibol. Dit noemen we een kolonie.

Doordat de geleikogeldiertjes met zijn allen een kolonie vormen, worden de bollen macroscopisch groot, tot wel zo'n 15 cm in doorsnede. De geleibollen zijn niet perfect rond, maar hebben allerlei uitstulpingen.

De groene kleur is niet afkomstig van de geleikogeldiertjes, maar van minuscule algjes die in symbiose in het lichaam van de geleikogeldiertjes leven.

De aanwezigheid van de geleikogeldiertjes betekend niet dat het water van slechte kwaliteit is. In schoon en helder water zijn de geleikogeldiertjes juist ook vaak te vinden. Meestal komen ze voor in wat ondieper water, vastgehecht aan planten of stenen op de bodem.

Wanneer de geleibollen loskomen kunnen zij gemakkelijk kapot gaan. De kogeldiertjes kunnen echter vanuit de 'brokstukken' weer een grotere kolonie vormen, waardoor weer een hele geleibol ontstaat.

De geleikogeldiertjes zijn onschadelijk voor mensen en dieren, dus kan er gerust gezwommen worden.