Jeuk na het zwemmen

Soms komt het voor dat mensen na het zwemmen jeuk krijgen. Dit kan verschillende oorzaken hebben.

Zo zijn sommige soorten blauwalgen in staat om toxines te produceren welke huiduitslag kunnen veroorzaken.

Ook haartjes van de processierups kunnen vanuit bomen in het water vallen, wat vervelende brandende jeuk tot gevolg kan hebben.

Een andere veelvoorkomende oorzaak van in het water ontstaande jeuk, is zwemmersjeuk . Hiernaast kunt u lezen wat dit precies is.

Om erachter te komen wat jeuk bij zwemmers veroorzaakt, nemen wij watermonsters en onderzoeken deze microscopisch op het lab.


Zwemmersjeuk

Mensen die in aanraking zijn geweest met de parasiet Trichobilharzia krijgen vaak te maken met een jeukende huiduitslag. Dit wordt zwemmersjeuk genoemd.

Wat is Trichobilharzia ?

Trichobilharzia is een parasitaire platworm die zijn eitjes legt in watervogels, zoals eenden. Wanneer de eitjes uitkomen, zoeken de pasgeboren larven (miracidia) zoetwaterslakken op, die zij gebruiken als gastheer. In de slakken ontwikkelen de larven zich tot larven met een gevorkt staartje (cercariën). Deze cercariën verlaten de slak en gaan op hun beurt weer op zoek naar een watervogel, waar de hele cyclus opnieuw begint.

Per abuis kunnen cercariën ook de menselijke huid binnendringen, wat een allergische reactie kan veroorzaken.

Symptomen

  • Rode bultjes die erg jeuken of branden
  • De uitslag begint na zwemmen in zoet natuurwater
  • Klachten ontstaan 10 tot 30 minuten na het zwemmen
  • Soms ontstaan klachten als hoofdpijn, koorts, misselijkheid en braken
  • De klachten duren 12 uur tot 3 weken en gaan vanzelf over

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Wij kunnen het water controleren op aanwezigheid van Trichobilharzia . Wanneer de parasitaire platworm, of larven hiervan, aanwezig zijn kunnen er waarschuwingsborden bij de zwemlocatie worden geplaatst.