Zwemwater controleren

Zwemmen in oppervlaktewater kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Zwemmersjeuk, misselijkheid of diarree zijn bijvoorbeeld voorkomende symptomen.

Ter bescherming van de burgers wordt zwemwater consistent onderzocht. Zo wordt er wekelijks of tweewekelijks water bemonsterd en geanalyseerd.

Wij controleren of het zwemwater een risico voor de gezondheid vormt en brengen advies uit of er nog veilig gezwommen kan worden.

Bemonstering en analyse voeren wij uit conform de regels van het Blauwalgenprotol en de NEN-norm NPR 9060:2016 .

De waterbeheerder kan op ons advies passende maatregelen treffen, zoals het plaatsen van waarschuwingsborden of het sluiten van de zwemlocatie.

Ook kunnen wij met u meedenken om geschikte maatregelen te treffen om de oorzaak van de klachten doelgericht aan te pakken.

Calamiteiten-service

Soms zijn er calamiteiten bij een zwemlocatie. Zo is er bijvoorbeeld een drijflaag gesignaleerd, is er stankoverlast of zijn er zwemmers met gezondheidsklachten . In dit geval willen waterbeheerders zo snel mogelijk weten wat de oorzaak van de klachten is.

Wij bieden voor dit soort situaties een spoedservice . Zo kunnen wij snel ter plaatse zijn om te bemonsteren en dezelfde dag nog analyseren op het lab. Informeer naar de mogelijkheden.