Agenda

Nieuwsberichten


Droogte en waterkwaliteit

De aanhoudende droogte zorgt voor lage waterstanden en droogvallen van wateren. Doordat het watervolume afneemt, warmt het oppervlaktewater op en komen er ook meer nutriënten vrij. Dit is de reden dat we nu meer meldingen van drijflagen krijgen als normaal rond deze tijd van het jaar. Door het warmere water gedijen veel algensoorten goed. Bloeien van blauwalgen zijn veel waargenomen de afgelopen maanden, met meer negatieve zwemadviezen tot gevolg.

Op dit moment zien we ook nog veel ‘flab’ (drijvende draadalgen) en kroos. Beiden groeien goed bij zonnig weer en kunnen in korte tijd explosief toenemen. Dit soort drijflagen kunnen het wateroppervlak volledig afsluiten, waardoor de zuurstofhuishouding van het watersysteem wordt verstoord. Op zich is dit een natuurverschijnsel wat vaker voorkomt in warme zomers, maar in perioden van droogte zoals nu, is het zuurstofgehalte in het water extra laag. Dit komt omdat de opwarming van het wateroppervlak ervoor zorgt dat de oplosbaarheid van zuurstof daalt. De combinatie van afgesloten waterlagen en een kleiner watervolume zorgen op dit moment voor meer zuurstofloosheid.

Verder zien we nu door de warmte veel woekerende waterplanten, zoals waterpest en hoornblad.

Deze planten gedijen goed met zonnig weer en in voedselrijk water. Normaliter kan dit juist positief zijn voor een waterlichaam, aangezien deze planten veel zuurstof in het water brengen. Momenteel zorgen dit soort ondergedoken waterplanten juist voor overlast. Zo waren er klachten over stankoverlast en zwemmen vissen zich vast in de ‘plantensoep’. Vissen ondervinden erg veel last van de droogte. Zo zijn er vissen die niet meer kunnen wegzwemmen uit droogvallende wateren, zuurstofloosheid kan massale vissterfte veroorzaken, voedselgebrek doordat prooidiertjes (macrofauna) lijden onder de droogte en meer kans op ziekten, zoals botulisme.


Deze maand wordt er meer regen voorspeld en laten we hopen dat er voldoende neerslag valt zodat het de watersystemen ten goede komt. Wel kunnen hoosbuien er juist voor zorgen dat er nog meer nutriënten in het water terecht komen en er nog meer kans op zuurstofloosheid is. Wij blijven de komende maanden goed monitoren en denken wij mee met waterbeheerders voor passende oplossingen.


Ondervindt u ook overlast door de droogte of ziet u dat er ergens vissterfte optreed? Laat het ons weten. Pas op, niet zelf aan dode vis of watervogels zitten, in verband met botulisme.