Agenda

Nieuwsberichten


Bruine smurrie in het water

Deze bacterie is algemeen voorkomend in ijzerrijk en stilstaand tot langzaam stromend water. Ook komt hij veel voor in sijpelend water van bijvoorbeeld afvoerbuizen in sloten. De soort produceert gladde, filamenteuze (draadvormige) omhulsels met ijzermineralen.

Onder de juiste omstandigheden kan de bacterie snel omhulsels produceren en oker- tot roestkleurige matten vormen. De cellen verlaten hun oude omhulsel om weer een nieuwe te maken. Dit is een opvallend kenmerk van de soort. Vaak is zo’n 90% van de omhulsels in een mat leeg. Slechts een paar celletjes van deze bijzondere microbe kunnen een grote invloed hebben op het ecosysteem. Zo bieden de lege hulsjes een basis voor veel andere (ijzer reducerende) bacteriën en micro-organismen in de microbiële matten. Ook spelen ze een belangrijke rol in de ijzercyclus van een water.

De matten zouden voor overlast kunnen zorgen wanneer ze stroming verminderen of verstopping in leidingen van waterbeheerders veroorzaken.

Toch is het een nuttig organisme vanwege hun absorptievermogen van andere metalen, zoals arseen, lood en ijzeroxyhydroxiden.

De soort is al meer dan 120 jaar geleden voor eerst beschreven, maar wordt nog steeds volop onderzocht. Middels DNA onderzoek wordt er de laatste jaren meer bekend, maar doordat de soort moeilijk in het lab te kweken is, blijft veel nog een mysterie.

Opvallend dit jaar is dat de bacteriematten zo vroeg in het jaar worden waargenomen. Het is eigenlijk meer een soort die floreert in het begin van de zomer, bij hogere watertemperatuur.

We verwachten dat de 'bruine smurrie' de komende maanden nog te zien zal zijn, mits er niet teveel regen valt.